Krista Keltanen Blog » photography

Miten katson ja näen ympärilleni

Olen täällä viljelypalstalla käynytkin muutamia kertoja, kerran oli sarja talvella otettuja kuvia, alku kesästä taas pieni läpileikkaus oli silloinkin. Syksy on ehdottomasti yksi lempi vuodenajoista. Tykkään sateesta ja ropinasta. Joten kävin nytkin. Minua kiehtoo myös kasvien eletty elämä ja luonnon valmistautuminen talviunille. Koetin kerätä joitakin vinkkejä, miten näen tai koen aiheita ympärilläni. Kuvat ovat kuvattu kahdella lasilla, canon 50mm f1.4 ja canon 100mm makro f2.8.Koetan löytää linjoja kuvaan, myös usein pyörin jonkun aiheen ympärillä eri laseilla. Esim. tästä keltaisesta haituvasta mul on ihan alhaalla muutamia kuvia kun olen haituvassa obektiivini kanssa kiinni, siten että jopa jotkut “oksat” osuvat suoraan linssiin. Kuvattu 50mm 1.4fTartun joihinkin yksittäisiin elementteihin, kuten tässä kottikärryt. Kuva on otettu hyvin alhaalta. Olen kyykyssä kukkapuskan edessä. Viereisessä kuvassa taas hain karviaispensaan lehtiä kuviin (näkyy niin tippuneet lehdet kuten myös oksissa olevat lehdet epäterävänä etualalla. Karviaispensas on kuvattu 100mm macrolla.Tämä vaaleansininen väri taustalla on muovinen vesitynnyri. On kaunis sävy ruskean kanssa. Siniseen narun taas bongasin kun olin just kuvannut äskeisen kuvan, ja ajattelin jo kuvausvaiheessa, että ne voisi toimia parina aika kauniisti.Kastelukannun olen tuonut etualalle (se oli oikeasti kaukana pöydän takana sen toisen kannun vieressä). Palautin kyllä koskemani esineen takaisin kun olin kuvan ottanut.Turhan tavallinen olisi kuvasta tullut, jos sen pysty- tai kyykyssäkin olisin kuvannut. Tykkään kuvata usein myös siten että makaan mahallaan jossain, nyt en voinut ajatellakaan, että olisin heittänyt märkään multakasaan itseni vaan ratkaisin ongelman siten, et tarkensin kyykyssä valmiiksi kuvan mansikkapuskiin ja vein kameran sen jälkeen niin alas kun pystyin ja otin kuvan.Lapio oli valmiiksi pystyssä, tässä on samanlaista henkeä kun siinä kottikärry kuvassa…pariksi laitoin aikaisemmin jo nähdyssä kuvassa olleen pöydän päällisen. Mulle itselle tulee tästä kuvaparista mieleen, et nyt ollaan menty tauolle.Haen myös tekstuureja. Kasvit takana ottavat kauniisti ylhäältä valon ja tummenevat alas päin. Naru ja tolppa tuovat hiukan mielenkiintoa.Tekstuuria taas ja pieni asetelma. Siirsin kolmannen sipulin kahden kaveriksi. Kuvissa/asetelmissa toimii pariton määrä paljon paremmin kun parillinen.
Yksi aihe, pari eri kuvakulmaa…ylhäältä alas ja suoraan edestä aika alakulmasta taivasta vasten.Tässä nämä haituvat vielä lähikuvana. Tuossa alimmassa olen tarkentanut kauemmas aroniapensaisiin. Siten saan kuvaan perspektiiviä..etu/taka-alaa. En tiie, et oliko tässä mitään järkeä mun höpötyksissä, mut ajattelin, et ei ole vaan kuvia vaan jotain tekstiäkin, kun en näistä kasveista osaa oikein mitään kirjoittaa.

Katsoin äsken viikonlopun sään, pääkupunkiseudulla taitaa sataa, mutta muualla Suomessa aurinkoa. Reipasta viikonloppua! ;)