Krista Keltanen Blog » photography

PERSON…UPHOLSTERE’S REALM

Verhoilijamestari Annina Pudaksen kotitalo on Ingvastin tilan päärakennus, joka tarinaa tunnetaan 1860-luvun puoliväliin. Annina päätyi ostamaan talon omakseen ja 20 vuotta myöhemmin satumaisen kaunis talo kiittää kunnostajaansa. Anninan verstas Artemik on talon toisessa päässä. Sama ajatus toimii niin töissä kuin kotona; vanhan kunnostaminen kannattaa aina.
– Asuin lapsuuteni naapurissa vanhempieni kanssa. Muutin taloon vuonna 1991 silloisen poikaystäväni kanssa. Siihen aikaan vanhempieni omistuksessa ollut talo oli ollut pitkään tyhjillään. Olin opiskellut verhoilijaksi ja pidin yhdessä huoneessa verstasta. Pikkuhiljaa ajatus kunnostamisesta alkoi kypsyä. Eihän kaunista taloa voinut jättää rapistumaankaan.
– Pyrkimyksenäni on ollut, ettei pidä tehdä talosta liian hienoa, vaan kunnostetaan sitä menneitä aikoja kunnioittaen. Sama pätee työhöni. Mahdollisimman aidoilla materiaaleilla ja työtavoilla pääsee parhaiten lähelle alkuperäistä ideaa. Rakastan myös aidosti kuluneita pintoja. Se kielii esineestä, että nyt ei ole mikään turhuus kysymyksessä, vaan kyseinen esine on tehty tarpeeseen.
– Pohjoisen luonnon väriskaala on omalle silmälle se luonnollisin. Se ei suinkaan tarkoita ainoastaan greigeä eli harmaan ja beigen välimaastoa ja elefantin henkäystä. Harmaatakin on monen sävyistä ja se on aika hyvä pohja värikkäille sekä valoisille ajatuksille sekä vuodenajoittain vaihtuville sisustuksellisille intohimoille.
– En voisi kuvitella räikeitä synteettisiä värejä kotiini. Kirkuvat värit hyppäävät helposti silmille. Verstaalla on kuitenkin ihanaa verhoilla asiakkaille rohkean värisillä kankailla huonekaluja, jotka eivät taatusti huku tapettiin. Verhoilijamestarina osallistun usein materiaalien ja värien valintaan. Oma verstaani Artemik on toiminut kodin yhteydessä, mutta muuttaa isompiin tiloihin pihalla sijaitsevaan navettaan kunhan sen remontti valmistuu.
– Maku ei oikeastaan ole muuttunut miksikään, kun elän ehkä vähän menneessä maailmassa myös työni puolesta. Jos ei yritä pysyä trendien aallonharjalla ja hankkii vain sellaista, josta itse todella pitää, niin valinnat ovat ehkä pitkäikäisempiä.
Teksti Jonna Kivilahti. Anninan koti uudessa Avotakassa.
– – – – – – –
Master upholsterer Annina Pudas’ makes her home in the main building of Ingvast farm, a place whose history reaches back to the mid-1860s. Annina already saw the house’s potential for beauty 20 years ago and chose to buy it. Now the house owes its enchanting beauty to her dedication and handiwork. Annina’s workshop is on the other end of the house. The same principle applies both at work and at home – repairing aged things is always worthwhile.
“I have never tried to make the house too refined; instead I have renovated my home with respect for its bygone days. The same goes for my work. The best way to capture the original idea is by using the most authentic materials and work methods. I also really love surfaces that are genuinely worn.” Words Jonna Kivilahti.02-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0102-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0202-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0302-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0402-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0502-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0602-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0702-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0802-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-0902-annina-pudas-verhoilija-photo-krista-keltanen-10