Krista Keltanen Blog » photography

Vuoden muotokuvaaja 2012 ♥ Johanna Karttunen

Vuoden Muotokuvaaja kisa järjestettiin reilu viikko sitten Tampereella. Itselläni oli suuri kunnia istua tuomaristossa ja olla mukana kolmen muun tuomarin kanssa vaikuttamassa muotokuvaajien vuoden halutuimmasta tittelistä. Johannan kuvat ihastuttivat. Mustavalkoisuus pysäytti. Puhdas, rauhallinen ja kaunis kokonaisuus. Ehdottomasti halusin tuoda myös hänen työt esille blogissani haastattelun kera. Johannaan saat yhteyden Studio Aliaksen kautta.
Kerro taustastasi, miten löysit alalle?
Aloin kiinnostumaan valokuvaamisesta Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa opiskellessani media-assistentin tutkintoa. Meillä oli muutama valokuvauksen kurssi, joista innostuin kovasti. Myöskin silloinen opettajani kannusti kuvaamaan. Tuolloin tosin ajattelin vielä, että ryhdyn tekemään ammatikseni graafista suunnittelua. Varsinaisesta ammatista valokuvaajana aloin kuitenkin haaveilla vasta vähän myöhemmin. Aloitin opiskelut Visuaaliviestinnän Instituutissa Tampereella ja siellä vahvistui myös tunne siitä, että valokuvaus on minulle ammatin lisäksi myös suuri intohimo.

Mikä valokuvaajan työssä viehättää?
Valokuvaajan työssä viehättää erilaisten ihmisten kanssa työskentely. Mielenkiintoista ja tärkeää minulle kuvaajana on saada kuvattavan persoona valokuvaan, joka on myös joskus haasteellista.

Kulkeeko kamerasi aina mukana?
Kamera on käytössä päivittäin. Kuvaan myös paljon matkoilla ja teen omia projekteja ihan itseäni varten. Se on hyvää vastapainoa normityöskentelyyn.

Missä valossa kuvaat mieluiten?
Kuvaan mieluiten luonnonvalossa. Minusta on hienoa ikuistaa paikan päällä nähty valo, jota ei ole keinotekoisesti luotu ja yrittää vangita se fiilis mikä siinä hetkessä on.

Miksi valitsit Vuoden Muotokuvaaja kisaan mustavalkoisen kokonaisuuden?
Valitsin mustavalkoisen sarjan, koska olen itse mieltynyt vanhoista mustavalkokuvista ja niiden hienoista tunnelmista. Vanhat mustavalkokuvat olivat siis inspiraationi.

Mitä löytyy kamerakassistasi?
EOS 5D Mark II ja Canon EF 24-105/4L sekä Canon EF 85mm f/1.2 sekä tarvittaessa erilaisia putkia ja paljon pientä sälää

Lempi obektiivisi ja minkä obektiivin hankkisit lisäksi?
Canon EF 85mm f/1.2 on tällä hetkellä lempi objektiivi. Tykkään käyttää suuria aukkoja kuvatessa ja kikkailla syväepäterävyydellä. Tähän tarkoitukseen linssi on aika optimaalinen. Hankinta listalla on esimerkiksi Canon EF 50mm f/1.8

Jos erikoistuisit johonkin tiettyyn kuvausaiheeseen mitä se olisi?
Varmaankin jokin taiteellinen henkilökuvaus. Ihmisten kanssa työskentely on sydäntä lähellä. Sisustuskuvaus on myös alkanut kiinnostamaan ja sitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä enemmän.

Mistä valokuvauskirjasta pidät eniten?
Pidän kyllä monenlaisista valokuvakirjoista. Yksi hieno kirja on “Maailman ihanin tyttö” Miina Savolaisen valokuvakirja, joka puhuttelee minua aiheellaan ja valokuvillaan.

Mikä sinua inspiroi?
Minua inspiroi elämä yleensä, kaikki siihen liittyvät tunteet. Erilaiset persoonat ja hetket sekä matkustelu.

Miten saat mallin hymyilemään?
No se riippuu aika paljon persoonasta. Yritän löytää kuvaustilanteessa kuvattavasti esiin jonkun asian mikä hanelle on hymyn arvoinen.

Ketä haluaisit kuvata?
Jotakin karismaattista ja persoonnallista tyyppiä. Ville Valo, Michael Monroe voisivat esimerkiksi olla listalla.

Leikitään että voit kuvata ihan mitä vaan ihan missä vaan. Mitä se olisi ja miksi?
Kuvaisin eri paikkoja maailmassa, koska matkustelu on minulle tärkeää ja yksi inspiraation lähde. Myös vesi elementtinä on kiinnostava, joten jotain vedenalaiskuvausta mallin kanssa haluaisin myös tehdä.

Paras palaute asiakkaaltasi?
On kiitelty siitä, että olen saanut kuvaan aidon tunnelman.

Kenen valokuvaajan valitsisit istumaan viereesi 12 tunnin kestävälle lennolle?
Sally Mann. Minua kiinnostaisi keskustella hänen kanssaan erityisesti hänen ottamistaan perhekuvista.

Missä näet itsesi ammatillisesti 10 vuoden kuluttua?
Näen itseni tekemässä myös videotuotantoa ja editointia. Olisi ihan todella mahtavaa jos pystyisi yhdistämään matkustelun ja valokuvaamisen.

Mitä haluaisit sanoa valokuvausalalle pyrkivälle?
Valokuvaajan ammatti on todella mielenkiintoinen ja antava. Parhaimmassa tapauksessa se tosiaan on myös intohimo työn ohella. Valokuvaajana voi toimia niin monella eri tavalla, mutta kannattaa miettiä itselle sopiva tie.

KUVIA JOHANNAN PORTFOLIOSTA